tiistai 8. toukokuuta 2012

Sosiaalista ja epäsosiaalista

1. Pohdi huomiseksi, mitä iloa ja hyötyä sosiaalisen median mahdollisuuksista on?
2. Ne voivat koitua myös haitaksi, mitä asioita tästä tulee mieleen?
3. Miten sosiaalisen median käyttösääntöjä voisi parantaa, että negatiiviset piirteet pysyisivät "kurissa"?
4. Kun ihmisen aika on kuitenkin rajallinen, niin mikä asia on jäänyt kohdallasi vähemmälle sosiaalisen median kanssa käytetyn ajan vuoksi? Vai eikö näin ole?

5 kommenttia:

  1. 1. iloa on kaikki ne mahdollisuudet mitä SoMe tarjoo ihmisille. Esimerkiksi arabikevään tapahtumat saivat alkunsa sosiaalisesta mediasta, kun diktatuurin alistamat ihmiset näki millasita muissa maissa on, ja saivat levitettyä sanaa vallankumouksesta.
    sosiaalinen media on tällä hetkellä tärkein mainostuskanava. facebookissa tavoittaa suuren osan maailman ihmisistä. SoMe-mainostus voi maksaa (esim. facebookin etusivulle saatavat mainokset), mutta se voi olla ilmaistakin. Parhaitenhan viestin saa eteenpäin jakamalla sen omille kavereileen, jotka jakavat sen sitten omilleen.
    tavalliselle tallaajalle on hienoa olla ilmaiseksi yhteydessä ystäviin, jakaa tietoja ja kuvia heidän kanssaan.

    2. sosiaalinen media luo mahdollisuudet nettikiusaamiseen.
    tilejä voidaan varastaa ja käyttää niitä väärin.
    riippvuuus,

    3. ihmisten henkilöllisyyden varmistaminen käyttäjätiliä tehdessä entistäkin tarkemmaksi.

    4. sosiaalinen media vie suuren osan ajastani, mutta niin vie moni muukin asia. Kun on paljon kaikkea menoa, eikä kerkeä näkemään kavereita, on hyvä kun illalla voi rauhoittua facebookiin ja edes siellä jutella kavereiden kanssa.

    VastaaPoista
  2. 1. Helpompi pitää yhteyttä laajempaan ryhmään kuin muuten. Myös halvempaa. Etäisyys ei ole este.
    2. .Uhkauksista voi tulla haaste oikeuteen. Ainakin ne jotka ovat sen kokeneet voivat pitää sitä haittana.
    3. Mitä kayttösääntöjä?
    4. Ei varmaan paljon mikään ainakaan viime aikoina.

    VastaaPoista
  3. 1. Sosiaalisessa mediassa on paljon mahdollisuuksia, joita voi tietenkin myös käyttää väärin. Mutta positiivisia asioita ovat ainakin yhteisöllisyys (voi liittyä vaikka jonkun harrastuksensa keskustelupalstalle tms., jossa pääsee juttelemaan muiden samanhenkisten kanssa ja jakaa neuvoja, ideoida tapahtumia jne.jne..)
    Esim. Facebook taas on oiva väline myös "aivan oikeiden tuttujen" kanssa tapahtuvassa yhteydenpidossa. Siellä on myös pienempi kynnys lähestyä vaikka vanhoja koulukavereita yms. Hyödyllistä on myös sos.mediassa jaettava tieto esim. tapahtumista sekä muu informaatio, sillä kaikki on helposti jaettavissa. Myös kaikenlaisten asioiden, pienempien ja isompienkin, ajaminen sosiaalisessa mediassa on helppoa ja saman asian kannattajat voivat lyöttäytyä yhteen ja julkaista kaikenlaista aina omista sivuista nettiadresseihin ja sillä saada myös asialle lisää julkisuutta.

    2. Koska mahdollisuuksia on vaikka mihin, niitä voi myös käyttää huonolla tavalla. Koska kaiken voi nykyään jakaa itsestään netissä, oikeastaan kuka tahansa voi kalastella mitä erilaisia tietoja sinusta. Kuvia, videoita, parisuhdetilanteen..Myös kaikki, mitä sanot, säilyy ja joku huonolla huumorilla heitetty raju vitsi voi näyttää ruudulta luettuna jonkun ulkopuolisen silmistä hyvinkin kyseenalaiselta. Myös kynnys laukoa asioita on matalempi, kun sinun ei tarvitse sanoa mielipiteitäsi ääneen, ja siitä voi seurata hyvinkin vakavia juttuja. Niinkuin jo perjantaina puhuttiin.

    3. Hmm.. no nykyään korostetaan aika paljon sitä, kuinka pitää varoa paljastamasta liikaa asioita itsestään netissä ja kuinka kaikki säilyy siellä ja vanhempien tulisi valvoa lastensa tekemisiä koneella jne. jne.. Vaikka joskus tällainen tuntuukin tulevan jo korvista ulos, täytyy sanoa, että ei tämmöinen "valistus" ole ollenkaan liioittelua, sillä sosiaalinen media vaan kasvaa koko ajan ja sen käyttäjäryhmä sitä myötä. Että jos ihmiset muistaisivat sen, että ei edes anonyyminä tai vitsillä kirjoittaisi mitään sellaista nettiin, mitä ei voisi julkisesti oikeassakaan elämässä sanoa, pärjäisi jo pitkälle.

    4. En osaa sanoa, mikä nyt suoranaisesti olisi jäänyt vähemmälle sosiaalisen median käytön takia. Se on kyllä osa arkea ja toki vie aikaa, ei voi kieltää, mutta en tiedä mistä se suoraan söisi pois. Ehkä se näkyy siinä eniten, että nykyään jos on tylsää, tulee helposti vaan avattua kone ja istuttua sen ääressä, vaikka voisi tehdä niin paljon muutakin ja paljon hyödyllisempää. Toki sosiaalista mediaa voi käyttää nykyään myös helposti ja nopeasti, esim. itse tulee selailtua fb-päivityksiä usein vaikka bussissa puhelimesta.

    VastaaPoista
  4. 1. Sosiaalisen median avulla pystyy helposti pitämään yhteyttä kavereihin ja tuttuihin jotka asuvat vähän kauempana. Yhteydepito käy nopeasti myös ulkomaalaisten kavereiden kanssa, kun enää ei tarvitse lähettää kasapäin kirjeitä tai pelätä jättimäisiä puhelinlaskuja. Sosiaalisen median (esim. Facebookin ja Twitterin) sisällä tapahtuva kommunikaatio on todella nopeaa, mikä palvelee hyvin nykyihmisiä jotka ovat tottuneet saamaan kaiken Juuri Nyt eikä vähän ajan päästä. Sosiaalisen median avulla on myös helppoa löytää uusia kavereita esimerkiksi samasta aiheesta kirjoittavien blogistien joukossa; tutustuminen helpottuu kun yhteiset kiinnostuksenkohteet ovat jo tiedossa eikä uudelle tuttavuudelle tarvitse jutella kasvotusten. Netissä solmitut tapaamiset taas voivat johtaa "oikeisiin" ystävyyssuhteisiin tai jopa avioliittoon.


    2. Joillakin tuntuu olevan pakonomainen tarve osoittaa olevansa suosittu "keräämällä" Facebook-kavereita, mikä voi aiheuttaa monille paineita ja huonommuuden tunteita. Jo sosiaalisen median nimestä löytyvä sana 'sosiaalinen'saattaa ahdistaa ja tuntua pakolta. Jotkut taas eivät tunnu tietävän mitä sana 'yksityisyys' tarkoittaa vaan jakavat sosiaalisessa mediassa (esim. blogissaan tai Facebookissa) ihan kaiken, aina eroista ja matkustelusta intiimivaivoihin, yksityiskohtaisiin kännisekoiluihin ja seksielämään. Moni ei kunnolla tajua, että nettiin laitettu tieto, valokuva tai video pysyy siellä poistamisen jälkeenkin ja voi päätyä kenen tahansa omistukseen. Kenen tahansa huumorintaju joutuu koetukselle jos oma kuva löytyykin yhtäkkiä vieraskielisestä deittipalvelusta täysin vieraasta profiilista. Myös sananvapauden raja tuntuu hämärtyvän helposti blogeissa ja muissa yhteisöpalveluissa; tästä esimerkkinä ovat Facebookin viharyhmät tai blogit joissa kritisoidaan esimerkiksi maahanmuuttajia hyvinkin virallisen oloisesti. Kiusaaminen on helpompaa netissä kuin kasvotusten eikä siitä jää yhtä helposti kiinni.

    3. Yhteisöpalveluiden yksityisyydensuojaa pitäisi parantaa. Esim. Facebookissa piti joskus ERIKSEEN valita monen mutkan takaa löytyvä vaihtoehto, jota klikkaamalla esti omien tietojen leviämisen ulkopuolisille tahoille. Ennen kyseisen vaihtoehdon löytymistä äitini tiedot olivat lähteneet Facebookista jollekin oudolle deittisivustolle ja muodostaneet profiilin täysin tämän tietämättä. Lisäksi ihmisille pitäisi tehdä entistä paremmin selväksi millainen puhe on hyväksyttävää ja millainen ei (asiallinen kritiikki vs. vihapuhe).

    4. Eipä oikeastaan mikään. Tai siis vietänhän minä paljon aikaa sosiaalisen median kanssa, mutta lähinnä siihen että pidän yhteyttä ystävieni -- siis sellaisten jotka tunnen netin ulkopuolellakin -- kanssa. En keksi parempaa ajankäyttöä kuin ystävien kanssa oleminen, ja sosiaalinen media on oikeastaan ainoa mahdollisuus jutella ulkopaikkakuntalaisten kaverieni kanssa. Teen koneella istumisen lisäksi paljon muutakin joten en voi sanoa että sosiaalisen median parissa vietetty aika veisi pois aikaa joltain muulta.

    VastaaPoista
  5. 1. Uusien ystävyyssuhteiden solmiminen ja niiden ylläpito on nykyään todella helppoa sosiaalisen median ansiosta, pitkistäkin väimatkoista huolimatta. Helppoa myös tuoda mielipiteitään esille ja hankkia niille tarvittavaa julkisuutta.
    2. Nettikiusaaminen tuli ensimmäisenä mieleeni. Anonyyminä on naurettavan helppoa kiusata ketä tahansa, toisin kuin kasvokkain, jolloin ei varmastikaan olisi enää pokkaa huudella törkeyksiä. Netti myös kuhisee erilaisia viruksia ja haittaohjelmia, jotka sotkevat nopeasti koneen.
    3. Viruksia on aika helppo välttää asentamalla koneeseen palomuurin ja olemalla avaamatta epäilyttäviä sähköposteja. Mutta jos on kiusaamista niin itse suosittelisin kertomaan vanhemmille, ja jos mahdollista, estämään kiusaajan netissä ettei hän pääse enää kirjoittamaan törkeyksiä kiusatun sivuille. Jos kiusaaminen jatkuu niin ilmiantokin on mahdollista ainakin facebookissa..? Ja sellaiset ihmiset on hyvä poistaa samantien kavereistakin..
    4. Vietän kyllä paljon aikaa internetissä mutten koe sen kuitenkaan vievän aikaa miltään muulta. Netti ja muu elämä ovat hyvässä tasapainossa :>

    VastaaPoista